Couchsurfing, AirBnB, House sitting – Avagy hogyan utazzunk olcsóbban?

Sokan vágyunk az utazásra, új kalandokra, arra, hogy új kultúrákat, és tájakat ismerhessünk meg. Azonban az utazás igen költséges, főként, ha átlagos turistaként indulunk útnak. A repülőjegy, a szállás, és a külföldi vásárlás nem olcsó mulatság. De ma már vannak különböző weboldalak, és applikációk, melyek segítik azokat, akik olcsóbban szeretnének világot látni. Az egyik ilyen online rendszer az AirBnB, azaz AirBed and Breakfast, mely 2008 óta működik. A lényege, hogy magánszemélyek regisztrálnak be az oldalra, legyenek akár utazók, akár vendéglátók, majd mindenki megtekintheti a másik profilját, és az emberek értékelhetik egymást. Itt sokszor olcsóbb szállásokat találhatunk a szállodáknál, és nagy előny az is, hogy süthetünk, főzhetünk a szállásokon, nem kell drága éttermekbe mennünk.  

Aztán ott van a couchsurfing. Ennek lényege, hogy bárki meghirdetheti szabad kanapéját, ágyát, szobáját az utazni vágyóknak. Nagy előny, hogy ezek a szállások ingyenesek. Az oldal összetett keresőmotorjának, és a vendéglátókról írt véleményeknek köszönhetően könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb helyet. Sokan úgy hiszik, ez veszélyes módja az utazásnak pedig nem így van. Az oldalon negatív véleményeket, és tapasztalatokat is megoszthatunk, és a referenciák nem letilthatók.

A harmadik egyre kedveltebb utazási mód a house sitting, mely kicsit különbözik az előző kettőtől, hiszen felelőséggel, és kötelezettségekkel is jár. Sokan elutaznának, de nincs kire hagyniuk a házat, és háziállatokat. Itt jön képbe a house sitting. Itt is be kell regisztrálnunk a weboldalra, ahol láthatjuk, ki keres éppen szittert, majd elküldhetjük bemutatkozásunkat, és a tulajok dönthetnek, ránk bízzák-e otthonukat. Ez is igazán előnyös azoknak, akik olcsón akarnak utazni, mert bár a repülőjegyet, és az ételt magunknak kell állnunk, de a szállásunk már megvan. Ez az utazási forma azoknak való, akik élvezik, ha láthatják, hogy élnek a helyiek az adott városban, vagy faluban, és azoknak, akik képesek felelősséget vállalni, és ügyesen vigyázni idegen emberek otthonára, és állataira, míg ők távol vannak.  

2020.12.28.

Vissza