Stephen King Végítélete új köntösben

Kétségtelen, hogy Stephen King napjaink egyik legnevesebb horrorírójának számít. Regényeit, és novelláit már számtalanszor láthattuk mozivászonra, és tévéképernyőre átdolgozva. A következő gyöngyszem, melyet a televíziók képernyőjén láthatnak a nézők, egy decemberben debütáló minisorozat, az 1978-ban megjelent Végítélet című regény adaptációja lesz. A könyvnek 1990-ben jött ki egy átdolgozott verziója, majd idén, 2020-ban egy újabb változata, amelybe a szerző olyan részleteket is beleszőtt, melyek az eredeti kiadásból kimaradtak. A sorozat készítői már ebből dolgoztak. Mind a könyv, mind a belőle készült széria igen aktuális témát boncolgat.

 

A horror mestere mintha megjósolta volna a jövőt. A világon végigsöprő járvány borzalmai jelenleg mindenki számára ismerősen csengenek, habár a mi világunk szerencsére nincs akkora bajban, mint amekkorával a könyv (és a sorozat) karaktereinek meg kell küzdeniük.

 

Az emberiség sorsa egy halálos járvány, egyfajta szuperinfluenza gyors pusztítása során megpecsételődik. Csupán néhányan élik túl a halálos vírust. Az életben maradtak két csoportra oszlanak. Az egyik csoport egy kedves, idős nőt követ Nebraskába, míg a másik, egyben vadabb csoport tagjai egy természetfeletti erőkkel bíró sötét alakot választanak vezetőjüknek, és Las Vegas felé veszik az útjukat. A sorozatot Josh Boone rendezte, akinek neve a nemrég bemutatott, és nem túl sikeres Új mutánsokhoz is köthető. A főszerepekben többek között Alexander Skarsgardot, Whoopi Goldberget, és Amber Heard-öt láthatjuk. A 10 részes minisorozat atmoszférája a témájából adódóan elég nyomasztó, és sötét. Az pedig még inkább reménykedésre adhat okot a horror és a fantasy kedvelőinek, akik elkezdenék nézni a sorozatot, hogy Stephen King is közreműködött a széria elkészülténél.

 

A könyv eddig is nagy sikernek örvendett, de a korona-vírus járvány miatt manapság még többen kíváncsiak rá. A minisorozatnak mindez idáig csak néhány része jött ki, melyek igen vegyes fogadtatásban részesültek. Mindenesetre, akik vágynak egy kis Stephen King féle borzongásra, a jó és a rossz csatájára, és még nem unják a járvány-sújtotta világokról szóló történeteket, azok biztosan élvezni fogják a maroknyi túlélő történetét.

 

2021.01.12.

Vissza