Streaming szolgáltatók VS Hollywood

Mint sok minden más is, a film-, és sorozatipar is folyamatosan változik, alakul. A technológia fejlődésével a készítők egyre inkább szabadjára engedhetik fantáziájukat. Ma már semmi nem lehetetlen. Számítógépen létrehozott képekkel, azaz CGI technikával tulajdonképpen azt raknak elénk a vászonra (vagy a tévéképernyőre), amit csak szeretnének.

 

Azonban a változás nem csupán ezen technológiai részletekben rejlik. Az emberek egyre otthonosabban mozognak az online térben. Mára a legtöbben teljesen hozzászoktunk, hogy szinte semmit nem kell tennünk azért, hogy olyan digitális tartalomhoz jussunk, amilyenhez éppen kedvünk szottyan. A 2010-es években pedig egy új korszak kezdődött. A streaming szolgáltatók kora.

 

A streaming lényege, hogy oly módon játszhatunk le különböző médiatartalmakat, hogy nem kell megvárnunk, míg az egyben, teljesen letöltődik. Ez egy azonnali adatfolyam, melyet a szolgáltató az interneten keresztül kézbesít a nézőknek. Napjaink legnevesebb, legsikeresebb streaming szolgáltatói a Netflix, az HBO Go, az Amazon Prime, az Apple TV, és a Disney+.

 

De vajon milyen hatással van a streaming szolgáltatók térnyerése a mozikra, és a filmgyártó cégekre? A kérdés manapság sokak által vitatott. A streaming mellett szól természetesen, hogy az előfizető kényelmesen lekuporodhat a kanapéjára egy tál popcornnal, és nem kell elcaplatnia a moziig. Az online platformokon több filmből és sorozatból is szemezgethetünk, mint egy mozipénztárnál. És el is érkeztünk az egyik kulcsfontosságú dologhoz. A szériákhoz. Manapság, (részben a streaming szolgáltatók sikereinek köszönhetően) egyre több igényes sorozat készül, melyeket ugyebár a mozik nem vetítenek. Ez is vonzóvá teheti a streaming szolgáltatásokra való előfizetést.

 

De vajon képes lesz egyszer teljesen elcsábítani a mozikból a közönséget ez az új szórakozási mód? Tény, hogy napjainkban egyre több filmkészítő, és stúdió dönt úgy, hogy kizárólagos forgalmazási jogot ad a streaming platformoknak. Ez végül ahhoz vezethet, hogy a mozikban egyre kevesebb lesz a néző, és nagy változásokat hozhat a filmkészítésben is, hiszen az olyan rendezők, akik így szeretnék népszerűsíteni a filmjeiket, nagyobb előnyhöz juthatnak, mint „régimódi gondolkodású” társaik. Egyre többen fejezik ki aggodalmukat ezzel kapcsolatban, miközben egyre több, a Netflixre gyártott filmet jelölnek Oscar-díjra.

 

Christopher Nolan filmrendező már évekkel ezelőtt kifejezte aggodalmát, miszerint ezen szolgáltatók módszerei mozik bezárásához, és a független filmesek ellehetetlenítéséhez vezethetnek , de manapság már bizakodóbb. Szerinte a mozi mindig vonzani fogja az embereket.

Valószínűleg igaza van. A nagy vászon, és a közösségi élmény varázsa képes lesz legyőzni a kanapéról való filmnézés élményét. A streaming és a mozi sok szempontból meg is fér egymás mellett. Vegyük például a Disney tulajdonában levő Marvel Studios-t, akik számos mozifulmjük után most olyan sorozatokat mutatnak be a Disney+-on, mint a WandaVision, a Falcon and the Winter Soldier, vagy a Loki.

 

A koronavírus járvány, és a mozik bezárása miatt manapság sok alkotó rákényszerült arra, hogy csakis kizárólag streaming platformokon mutassa be a munkáját. Azért reménykedjünk benne, hogy hamarosan újra a mozivászon előtt ülve szürcsölhetjük a kólát!

2021.01.25.

Vissza